Rammstein – tysk hårdrock

Konsert med hårdrock

Rammstein bildades 1994 i Berlin, Tyskland av de fyra medlemmarna Till Lindemann, Richard Z. Kruspe, Oliver Riedel och Christoph Schneider. De deltog och vann i en tävling för nya band, och de fick därmed spela in i en riktig studio. Kort efter detta tillkom även Christian “Flake” Lorenz och Paul H. Landers i bandet. Det är ett industrimetalband som ingår i den nyare musikstilen Neue Deutsche Härte. Går man på en konsert med Rammstein får man bland annat se effektfyllda och eldsprutande shower. Bandets namn har en indirekt syftning till staden Ramstein-Miesenbach där det skedde en flyguppvisningskatastrof år 1998 på Ramstein Ait Base som var en NATO-kontrollerad flygbas. När man lagt till ett till m i namnet blir det direkta betydelsen murbräcka eller rammande sten.

Spelar på scen

År 1995 fick Rammstein ett kontrakt med skivbolaget Motor Music Records och släppte sedan kort därefter sin allra första singel som fick namnet Du riechst so gut. Kort efter singelsläppet gav de ut albumet Herzeleid vilket producerades i den svenska huvudstaden Stockholm. Detta album blev en mycket stor försäljningsframgång. Bandet turnerade tillsammans med gruppen Project Pitchfork och inte långt senare fick de den stora äran att vara förband åt Clawfinger. Tidigt blev eld och pyro blev ett hett tema i Rammsteins scenshower och det var väldigt populärt hos deras publik. Till en början gjorde de alltid sina specialeffekterna själva, dock var de tvungen att anlita proffs på området efter att en bjälke i taket tagit fyr och ramlade ner på scenen! Man kan tycka att alla borde känna att under en Rammstein konsert är en häftig mössa med tryck är ett måste, tänk om deras pyroshower skulle tänka eld på ens hår? fast är man ett riktigt inbitet fan till Rammstein spelar det nog ingen roll, då ät det en häftig historia att berätta till alla sina nära och kära!

Stor musikexport

Pyroteknik på scen

Den populär gruppen Rammstein är idag Tysklands största export av musik. Alla de album de gett ut har minst uppnått guldstatus och de har sålt över 12 miljoner inspelningar. En orsak till deras popularitet kan vara gruppens influenser från syntmusiken vilket gör att de lockar både synthare och hårdrockare. Rammstein har många gånger spelat i Sverige, bland annat år 2009 på Malmö Arena och på Metaltown i Göteborg år 2005 och år 2010. Där skadade dock Lindemann sitt knä olyckligt när Lorenz körde på honom med en Segway och de fick ställa in sin turné i Asien samma år. På turnén Made in Germany 1995–2011 spelade Rammstein i Globen år 2012 och de gästade Bråvalla festivalen både 2013 och 2016. Det är inte bara eld som stört bandets spelningar, de var med om ett terrorlarm på “Rock am Ring 2017” kvällen spelningen var i risk då området blev evakuerat. Som tur var kunde de misstänkta gripas och festivalen kunde fortsätta bjuda musikälskande människor på fantastisk musik. Många tyckte dock att säkerheten var undermålig och kunde förbättras på många sätt.