Lykke Li

Ett band inom musik som verkligen tog en liten del av världen med storm är Lykke Li. Fast egentligen är hon inte ett band utan en enskild artist. Lykke Li är en svensk artist som gjort sig en karriär internationellt som en stjärna inom indiepop, så vi lär inte få kolla på henne på Melodifestivalens scen och kanske inte heller på Allsång på Skansen. Hon är nog för ansedd för det. Istället för en bred och folklig publik begränsad till lilla Sverige, är hon en smalare indiepopstjärna, men på världens scener har hon nått ut till många av världens anhängare av indiepopens mer kompromisslösa och aningen mindre kommersiella musik.

Nu är Lykke Li aktuell igen med ett nytt album som heter So Sad, So Sexy och hon är även aktuell som en av de största artisterna på Göteborgs stora och stadsnära musikfestival Way Out West. Det nya albumet blandar melankoli med eleganta tongångar inspirerade av R & B och är det fjärde fullängdsalbumet i ordningen.

På albumet så har Lykke Li inspirerats av artister som Lode eller Sampha och hennes nordiska mörker och melankoli – en slags nordic noir, har gett henne en egen stil inom indiepopens musik i ungefär samma område som The Weekend utforskar.

Lykke Li gjorde debut redan år 2008 med en drömsk popskiva som hette Youth Novels – alltså ungefär “ungdomsromaner”. Den debutskivan tog henne till stjärnorna vad gäller popmusiker internationellt och debuten var sensationell, men även den uppföljande svåra andra skivan togs emot med öppna armar och la till lite mer bombastiska och dansvänliga tongångar. Den andra skivan hette Wounded Rhymes. Den tredje skivan beskrevs som en avslutning på en trilogi och fick titeln I Never Learn.

Sedan dess har det varit tyst från Lykke Li vad gäller nya album i ungefär fyra års tid. En tid som har varit omtumlande, får man anta, för Lykke Li. Under de fyra år som gått har hon både förlorat sin egen mamma och hunnit bli en själv! Lykke Li har även grundat ett eget skivbolag och byggt sig ett nytt hem i superstorstaden Los Angeles, samt fått nya vänner. Ur ett strikt ekonomiskt perspektiv går det fint för henne, hon behöver knappast låna några pengar för att klara sig med tanke på musikframgångarna. Men pengar är inte allt och omtumlande livshändelser kan vara nog så jobbiga även hos den som har det gott ställt Hon känner sig trots motgångar frigjord och till och med “pånyttfödd”.

På den nya skivan finns en del nya och intressanta samarbeten, som till exempel med producenterna Skrillex, Rostam, T-Minus och DJ Dahi. Och på låten Two Nights så har Lykke Li samarbetat med Aminé, en rappare från Portland längre norrut på USA:s västkust.