Hammerfall – svensk hårdrock

Hammerfall bildades år 1993 i Göteborg av dess dåvarande medlemmar, Oscar Dronjak, Jesper Strömblad, Niklas Sundin, Mikael Stanne och Johan Larsson. Bandet hade ursprungligen ganska blygsamma ambitioner, då tanken var att de skulle träffas några gånger om året för att spela tillsammans, och delta i tävlingen Rockslaget. Gruppen nådde semifinal i tävlingen, men sångaren, Stanne, kunde därefter inte vara med. Joacim Cans fick därför hoppa in för att slutföra tävlingen. Idag är Cans och Dronjak de enda medlemmarna från denna tid som fortfarande är med i bandet.

Gruppens debutalbum kom år 1997 och fick titeln Glory to the Brave. Det var resultatet av ett musikaliskt samarbete mellan Cans och Dronjak. Hammerfall har ända sedan dess regelbundet släppt album, bland annat ett livealbum (One Crimson Night från 2003), och har växt till ett av Sveriges största hårdrocksband. Det första av deras uppföljande album kom år 1998 och hette Legacy of Kings. Det senaste i ordningen kom så sent som år 2016 (Built to Last) och eftersom Hammerfalls album genom åren har utkommit med två eller tre års mellanrum, får de sannolikt vänta ända tills 2018 eller 2019 innan nästa i ordningen släpps. Till dess får de nöja sig med att se bandet live när tillfälle ges, och att återuppleva de gamla albumen.

Alla som någon gång har sett Hammerfall eller att annat hårdrocksband live vet att en hårdrockskonsert blir väldigt svettig, både för publiken och bandet. Det beror dels på att det blir varmt när många människor samlas på en begränsad yta, dels på att hårdrocksfans gärna hoppas och headbangar i takt till musiken. När man kommer hem från en konsert vill man därför sannolikt gärna tvätta av sig så fort som möjligt. Då är det viktigt att man har en bra badrumsfläkt, som Intellivent fresh, så att man kan bli av med både svettdoften från ens kläder och fukten från duschen. Då är man redo att rocka loss när som helst.