Ghost – hårdrock bakom masker

Det finns flera exempel på band inom hårdrocksgenren som väljer att uppträda bakom masker – Slipknot och Lordi, för att bara nämna ett par. Ytterligare ett band som använder sig av denna metod (sannolikt både för att skapa uppmärksamhet och för att skydda sitt privatliv) är Ghost.

Ghost är ett svenskt metalband som bildades i Linköping år 2006. Bandet består av sex medlemmar, varav fem är så kallade ”Nameless Ghouls”. Dessa bär långa, svarta rockar och djävulsliknande masker i silver med horn. Mest framträdande i gruppen är dess sångare, som kallas Papa Emeritus. Det är inte heller svårt att förstå varför, då han mest liknar en demonisk version av påven, med en påvehatt med upp-och-nervänt kors, lång svart kappa och liksminkning. Bandet menar själva att de har antagit dessa kostymer för att ta bort fokus från sig själva, och låta lyssnarna ge all uppmärksamhet till musiken i sig. De håller hårt på sin anonymitet, då bandmedlemmarna inte ens avslöjade att de var medlemmar i Ghost för sina närmaste vänner och familj; först år 2013 sade sig vissa av medlemmarna ha berättat för några i sin närhet, för ”husfridens skull”. I samband med en stämning år 2017 har dock namnen på flera före detta medlemmar i bandet kommit fram, och det har också bekräftats att Tobias Forge är Papa Emeritus.

Bandet har dock även fortsättningsvis behållit sina kostymer, och de övriga nuvarande medlemmarnas identiteter är fortfarande ett mysterium. När Nameless Ghouls skriver autografer till fans använder de till exempel bara en stämpel med symbolen för ett av de alkemiska elementen, som är eld, vatten, vind, jord och eter. Varje Ghoul representerar nämligen ett av dessa. Detta är bara ett sätt på vilket bandet använder sig av symboler; symbolik är ett viktigt inslag både i gruppens låttexter och i deras utstyrsel, och satanismen är ett tydligt tema.

Inte ens medlemmarna i ett band som Ghost går dock runt i svarta hårdrocksdräkter och masker dygnet runt – någon gång måste de också slappna av och koppla på sin mjukare sida. Då finns det ingen ”kostym” som passar bättre än en kigurumi, Kigurumin kommer ursprungligen från Japan, och kan sägas vara en onesie i form av ett djur – med andra ord det perfekta plagget om man både vill vara så bekväm som möjligt och känna sig söt. Vem vet – kanske Nameless Ghouls och Papa Emeritus har en oväntad sida när de inte står i rampljuset?

Musikaliskt har Ghost hyllats av såväl fans som kritiker. Bandet vann till exempel en Grammis för Bästa hårdrocks-/metalalbum för sitt album Infestissumam, som släpptes 2013. Deras tredje studioalbum, Meliora, släpptes 2015, och hamnade etta på topplistan i Sverige. I USA, ett land där Ghosts musik har varit betydligt mer kontroversiell än i bandets hemland, hamnade albumet ändå på åttondeplats på topplistan. Gruppen vann dessutom en Grammy Award for Best Metal Performance år 2016 för singeln ”Circe” från det albumet. Trots kontroverser verkar Ghosts karriär med andra ord bara ha börjat, och kanske kommer de i framtiden att bli ett lika legendariskt namn inom hårdrock och metal som Metallica, Black Sabbath och andra odödliga rockband.