Kiss – visuell hårdrock

 

Det fanns en tid när det blev allt viktigare att synas, särskilt när konkurrensen i musikbranschen var stor. I synnerhet gällde det i USA, där allt fler band dök upp på musikscenen och där det i det närmaste blev ett måste att sticka ut från mängden. Ett av dessa band var hårdrocksgruppen Kiss, som inom några år kom att dominera rockscenen i ett stort antal länder världen över.

Kiss, som är från New York, var visuellt utmanande i och med att bandmedlemmarna sminkade sig på ett uppseendeväckande sätt med vitt och svart. Dessutom använde de dräkter och annan rekvisita som stack ut ordentligt. Bandet såg ut att komma från en Science Fictionberättelse eller liknande och hade artistnamn som knöt an till detta tema. Att se Kiss spela var som att se en teater; musiken var inte det primära utan här var utseendet definitivt det viktigaste.

År 1974 släppte Kiss sin första skiva, där låten Strutter blev en hit. Bandet var mycket produktivt under 1970-talet och släppte ett stort antal skivor. Bland annat hann man med att lansera hela två livealbum, Alive 1 och 2, som blev riktiga succéer. Låtar som Detroit Rock City, Shout It Out Loud och Rock’n’Roll All Night var mycket populära och fungerade utmärkt att spela live. Kiss scenshow var verkligen massiv och man satsade på en rad olika trick för att göra upplevelsen extra intressant. Bland annat använde de sig av eldslukning, något som publiken tyckte var otroligt häftigt.

I början av 1980-talet övergav man sminket, närmare bestämt i samband med skivsläppet Lick It Up från 1983. Nu var gitarristen Ace Frehley utbytt mot Vinnie Vincent och man hade sedan några år tillbaka ersatt originaltrummisen Peter Criss med den betydligt duktigare Eric Carr. 1980-talet gav inte riktigt samma effekt som 70-talet hade gjort. Trots det uppnådde Kiss ändå en viss nivå av popularitet och lyckades höja sin musikaliska nivå några snäpp. Bandet utvecklades till ett mer renodlat hårdrocksband, med ett lite vassare sound från gitarrer och trummor. Det märks särskilt på den första skivan med Eric Carr på trummor; låten Creatures of the Night har en helt annan tyngd och driv än tidigare Kisslåtar.

Nuförtiden är Kiss återigen sminkade och lever i stort på gamla meriter. Dock lyckas de fortfarande leverera en spännande, visuell, scenshow.