Black Sabbath – hårdrock från Birmingham

 

Många var de brittiska band som kom fram på hårdrocksscenen runt år 1970; Deep Purple, Uriah Heep, Geordie – och Black Sabbath, för att nämna några. Black Sabbath skilde sig dock en hel del från de andra banden på grund av sitt enormt tunga sound. De lät helt enkelt inte som något annat band på den tiden och har influerat massor av nutida hårdrocksgrupper – inklusive Metallica. Black Sabbath har alltid levererat ganska mörk, domedagsliknande musik med tunga riff och mörka texter. Bandet kom från den brittiska industristaden Birmingham, där det redan fanns en livlig musikscen med mängder av nya rockband.

De främsta talangerna i bandet hette Ozzy Osbourne (sång) och Tony Iommi (gitarr); dessa hade en säregen stil som var lätt att känna igen. Bandets första hits var Paranoid och Iron Man, låtar som egentligen kanske inte lät som några hits, men som ändå hamnade på topplistorna i England. Black Sabbath var ganska aktiva med sina skivsläpp, precis som många andra band vid den här tiden under tidigt 1970-tal, och producerade en mängd populär låtar. De var också ett mycket populärt liveband som drog en stor publik, inte bara i Storbritannien utan också i många andra länder.

Runt 1980 slutade Ozzy i bandet och ersattes av Ronnie James Dio, som hade en helt annan (mörkare) sångstil. Bandet fortsatte att ge ut storsäljande skivor och lyckades även under 1980-talet hålla kvar de flesta av sina fans. Självklart uppdaterades soundet under karriären, men den tunga framtoningen hölls intakt. Skivor från slutet av 80-talet, Headless Cross och TYR, är talande bevis för detta. På senare år har bandet på ett sätt återförenats med Ozzy och gjort ett stort antal konserter tillsammans.