Sabaton – bandet som sjunger om historiska krig

Sabaton drar stor publik

Hårdrocksbandet Sabaton från Falun är en av Sveriges absolut största musikexporter på denna sidan av Abba, och de har gjort succé över nästan hela världen med sin moderna power metal. Inspirerade av äldre band som Judas Priest, Accept och Manowar men med hårdare framtoning, något mindre fåniga scenkläder och texter med det ständiga temat “historiska krig” tycks de ha hittat receptet för hur ett rockband ska vinna både massornas hjärtan och de inbitna hårdrockarnas gunst. Följ med grabbarna på deras resa från ett rockband i Dalarna till en av världens största metal-akter.

Historiska krig fascinerar många

Sedan starten 1999 har Sabaton släppt låtar om nästan varenda krig, och nästan varenda slag, från nästan varje enskild armés perspektiv. Framförallt andra världskriget har behandlats i låttexter ur tyskt, ryskt, polskt, amerikanskt och brittiskt perspektiv. För vem fascineras inte av krig? Oavsett om du annars älskar att fota ugglor, äta chili eller jaga fynd på kampanjjakt.se blir du garanterat fast i en häftig krigsfilm. Detta är förmodligen en del till förklaringen till varför Sabaton har slagit igenom så extremt över hela världen, folk är ganska förutsägbara. Eftersom nästan alla nationaliteter och folk finns representerade i texterna kan alla känna sig inkluderade och sedda. Hårdrock tycks ha en förmåga att förena människor från olika kulturer. För nästan alla gillar distade gitarrer och bra historier!

Sabaton har bytt lineup många gånger genom åren. De har spelat med musiker från många andra kända band, bland annat Hammerfall, och trummisen Smokey Shaw som i många år spelade med Therion. År 2012 tillkännagav bandet att de tänkte gå skilda vägar, men sångaren Joakim Brodén och bassisten Per Sundström fortsätter att driva Sabaton tillsammans med andra musiker. De producerar fortfarande skivor som släpps med jämna mellanrum och turnerar över hela världen. Rent musikaliskt skiljer sig inte skivorna särskilt mycket från varandra, men varje skiva har ett lyriskt tema – ett krig eller en historisk epok.

Sabaton sjunger om legendariska slag

Sagan om bandet fortsätter. 2017 spelade Sabaton på Bråvalla med stor succé, och de har startat en egen festival i Falun som heter Sabaton Open AIr dit svenska och internationella artister kommer för att spela för hela Dalarna. De är ett av få hårdrocksband som gemene man känner till och är faktiskt en internationell succé i klass med Avicii och Swedish House Mafia. Även om du inte är inbiten hårdrockare bör du ge Sabaton en chans!